Massage – Therapie
Wat heeft je lichaam je te vertellen.
Bij massagetherapie ligt de nadruk niet op het bestrijden van spanning, maar op het aandachtig laten voelen ervan.
In plaats van het oplossen van een gevoel nodig ik je uit bij dat gevoel stil te staan. Ik nodig je uit het gesprek met dat gevoel aan te gaan. Geest en lichaam zijn zo verweven met elkaar dat de een de ander altijd iets kan leren. Daarbij heeft het hoofd er geen enkele moeite mee om je gevoelens te saboteren. Het lichaam daarentegen kan alleen weergeven wat het aan gevoel te vertellen heeft. Is het spanning? Waar komt de spanning vandaan? Is het emotionele pijn en waar komt de pijn vandaan? Hetzelfde kan gelden voor angst en boosheid.
Binnen de massage ga ik je niet vertellen hoe, of en wat het is. Het is jouw lichaam en jouw zoektocht. Je lichaam draagt immers je hele leven met zich mee en jij bent de enige die kan voelen wat de waarheid is achter jouw klacht of symptoom.
Dus de intentie ligt bij bewustwording. Wat heeft de klacht jou te leren. Massage kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Zie voor nadere informatie over massagevormen hieronder.
Holistic Pulsing
HP is een zachte weg naar balans, rust en harmonie, een zachte weg naar ontspanning die naar een nieuwe vitaliteit voert en het zelf herstellend vermogen van het lichaam ondersteund. Beheerste wiegende en pulserende bewegingen lossen blokkades op in je lichaam en brengen harmonie tussen lichaam en geest. Holistic Pulsing nodigt uit om weer attent te worden op de behoefte en belangen van jouw lichaam.
Daarnaast laat het pulsen zien waar de energie in je lichaam stagneert. Deze stagnaties worden door het pulsen voortdurend uitgenodigd mee te bewegen.
Veel gestagneerde energie kan deze verleiding niet weerstaan waardoor het als vanzelf oplost. Chronische stagnaties, plekken in je lichaam waar je bijvoorbeeld vaak spanning voelt vragen meer bewuste aandacht voordat ze geneigd zijn op te lossen.
Verbale begeleiding tijdens het pulsen, gericht op het dieper in contact komen met de aard van de stagnatie werkt hierin veelal effectief. Je lichaam raakt vrijer van spanning waardoor je jezelf meer thuis gaat voelen in je lichaam.
Kan een ondersteunend effect sorteren in geval van langdurig opgebouwde spanningen. Deze zorgen op termijn voor veel meer fysieke ongemakken. HP helpt het lichaam zijn originele staat van zijn te hervinden.
Diverse stofwisselingsziekten.
In geval van Cystic fibrose, ziekte van Crohn, Colitis Ulserosa. kan pulsing door zijn complete werking een ondersteuning bieden aan het stofwisselingsproces.
Het helingsproces na trauma’s
Omdat HP een positieve invloed heeft op bloed-, vocht- en afvalstoffen huishouding kan het een welkome aanvulling zijn op het herstelproces na een trauma uiteraard mits pijn niet in de weg staat.
Het contact met je lichaam kwijt zijn waardoor het leven zich alleen in je hoofd afspeelt.
Iedereen kent het wel, druk met alles en iedereen om je heen. leven volgens agenda’s en deadlines. Piekeren en bang zijn of het je allemaal wel gaat lukken.
In geval van bekkeninstabiliteit.
HP is geen specifieke zwangerschapsmassage maar wanneer je in het verloop van je zwangerschap tegen lage rugklachten en bekkeninstabiliteit aanloopt zorgt een zachte pulsbeweging, afgestemd op moeder en kind voor harmonie en ontspanning. Gedoseerde tractie aan benen zorgen voor verlichting in bekkengebied en onderrug. Tractie aan de armen ondersteunen de pulsen naar schoudergebied en nek toe.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een triggerpoint behandeling of een bindweefselmassage, wordt pijn of anderszins onbehagelijke gevoelens als contraproductief beschouwd tijdens een HP behandeling, zodat het lichaam de kans krijgt om op alle niveaus te ontspannen en waar te nemen wat de natuurlijke staat van het lichaam zou kunnen zijn. Door het ervaren van een constante wiegende beweging waarbij ook armen en benen apart aan bod komen wordt je uitgenodigd naar een steeds intenser ontspanningsniveau.
Het leven is beweging. Beweging is leven. Holistic Pulsing brengt op delicate, subtiele manier, de gespannen cellen weer in beweging.
De cellen worden eraan herinnerd om vitaal en levend te zijn.
Voetreflexzonemassage
De effecten van voetreflexzonemassage zijn:
- Stimulatie vaat- en lymfestelsel waardoor de uitscheiding van afvalstoffen wordt bevorderd
- Reflexmatige stimulatie van organen waardoor het lichaam geholpen wordt tot zelfgenezing
- Opheffen van blokkades in energiestromen
- Algemeen ontspannend en preventief
VRM is vooral geschikt bij de volgende klachten:
Nervositeit, stress, slapeloosheid, PMS, depressiviteit
Maag- en darmklachten
Hoofdpijn, migraine
Slechte doorbloeding, chronische verkoudheid en ontstekingen
Astma
VRM is veilig en ook geschikt voor ouderen en kinderen.
Oorsprong
Uit oude geschriften kunnen we opmaken dat massagetechnieken van voeten en handen eeuwen geleden al werden toegepast. Deze technieken werden toegepast in het oude China, Egypte en bij de Grieken. In het graf van de arts Ankhemahor in Sakkara (oude Egyptische Rijk, ± 2400 v. C.) zijn afbeeldingen gevonden van massagebehandelingen. Ook zijn er aanwijzingen dat reflexmassages werden toegepast bij Indianenstammen in Noord- en Zuid-Amerika.
Dr. William Fitzgerald (1872, USA) heeft de techniek van de voetzonereflexmassage verder ontwikkeld. Hij experimenteerde met orgaanbehandeling op afstand door middel van drukpunten op de voet. Punten op voeten en handen zijn door middel van energiebanen en zenuwen verbonden met organen. Door massage van bepaalde punten worden organen gestimuleerd om weer in balans te komen.
Bindweefselmassage
Bindweefselmassage heeft een sterke impact op het vegetatieve systeem en is een reflexzonetherapie. Een mechanische prikkel wordt aan de huid toegediend en stimuleert zenuwuiteinden gelegen in huid en bindweefsel. Bindweefselmassage wordt toegepast bij (hardnekkige) klachten als andere vormen van behandeling (sportmassage, fysiotherapie e.d.) niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn. Bij deze massagetechniek worden de inwendige organen en/of orgaansystemen (o.a. spieren, gewrichtskapsel en bloedvaten) beïnvloed. Er wordt gekeken of de oorzaak van de klacht(en) in verband staat met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuids bindweefsel, welke zichtbaar (intrekkingen in de huid) en voelbaar (verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid) zijn. De locaties van deze verklevingen en spanningen, staan , via het zenuwstelsel, in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefselzones). Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed.
Bindweefselmassage geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, waardoor via het centrale zenuwstelsel weer een directe impuls aan het orgaan met een meer of mindere storing gegeven wordt. Het orgaan wordt beïnvloed, er volgt een directe terugkoppeling naar de huidzone, waar vaak een directe invloed (spanningsvermindering) voelbaar is.
Bindweefselmassage kan niet gecombineerd worden met andere technieken en kan in eerste instantie een wat onprettig (scherp) gevoel geven. De behandeling is meestal wel zeer effectief.
Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doelstelling te bereiken. Na enige behandelingen leert uw lichaam de prikkels gunstig te interpreteren, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en steeds verder worden uitgebouwd.
Indicaties:
functionele klachten van het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld chronische spierpijn); hoofdpijn en migraine; maag- en darmaandoeningen; longaandoeningen; slapeloosheid; menstruatiepijn of –stoornissen; verslapte of slecht doorbloede huid; littekenweefsel; stress.
Energetische massage
In onze huidige, drukke maatschappij kan een energetische massage helpen tegen veelvoorkomende klachten als stress en spanningen die blokkades in ons lichaam veroorzaken. In ons drukke leven is het eigenlijk onmogelijk om volledige in balans te blijven. De massage richt zich op het in contact komen met eventuele blokkades in je lichaam.
Tijdens de massage word je je extra bewust van je lichaam.
Allerlei sensaties, -warmte, kou, trillingen- en emoties kunnen worden gevoeld.
De basisgedachte is dat elke fysieke ziekte of kwaal veroorzaakt wordt door een verstoring of onbalans op het energetische lichaam.
Het energetisch lichaam (subtiele lichaam, etherisch lichaam) is een verzamelnaam voor alle veronderstelde energiestromingen in het lichaam inclusief die plaatsen waar deze energiestromen plaatsvinden.
Oorsprong
De energetische massage is afkomstig uit oosterse landen als China, Japan en India. In deze landen is het al lang bekend dat ieder mens een energetisch lichaam heeft en een eigen verdeling van de energie in het lichaam. In de oosterse geneeskunst gaat men ervan uit dat er door je lichaam verschillende meridianen lopen. Deze worden ook wel energiebanen genoemd. De meridianen vervoeren dan ook de energie door heel je lichaam. In deze banen kunnen weer blokkades ontstaan.
Ontspanningsmassage
Bij een ontspanningsmassage gaat het voornamelijk om onverdeelde aandacht voor jezelf.
In onze veeleisende hectische maatschappij is ontspanning van tijd tot tijd essentieel en als het over massage gaat zo’n beetje het prettigste wat je je lichaam kunt aanbieden. Je hoeft helemaal niets behalve het ontvangen van aandacht en het leegmaken van je hoofd omdat je lichaam alle aandacht krijgt. In plaats van je te richten op gedachten mag je een zijn met je gevoel.
De vorm is doorgaans een combinatie van diverse technieken met als doel: ontspanning bewerkstelligen. Er wordt gebruik gemaakt van olie of massage crème. De mate van intensiteit wordt afgestemd op dat wat bij jou past.
De doorbloeding wordt gestimuleerd, de stofwisseling verbetert waardoor het gemakkelijker is voor het lichaam om afvalstoffen af te voeren.
Klassieke massage
Klassieke massage is een van de meest gebruikte massagevormen.
Binnen de Klassieke massage werkt de masseur bijna uitsluitend met de handen. Er kan olie, crème of lotion worden gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen.
Een aantal gebruikte technieken bij klassieke massages:
Effleurage – Dit behelst strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, waarbij een kortere of langere streek over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een lichte retourstreek. De (steviger) opstreek dient in de richting van het hart te worden gemaakt, in verband met de bloedstroom. Zo’n heen-en-weer streek wordt gewoonlijk enkele keren herhaald. Op bijna elk lichaamsdeel kan effleurage worden toegepast: voor het aanbrengen van massageolie, om het gebied warm te maken, en om de massee te ontspannen.
Petrissage – Dit is het kneden van spieren, een beweging die vergelijkbaar is met het kneden van brooddeeg. Het maakt de spieren soepeler, en het helpt bij het losmaken van plekken waar de huid is verkleefd met de spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. Verwante technieken zoals wringen, het rollen van de huid, het oppakken en knijpen van de huid en het maken van plukbewegingen met duim en middelvinger – die door sommigen wel tot petrissage worden gerekend – behoren eigenlijk tot de bindweefselmassage.
Tapotage (ook: tapotement) – Hierbij maakt de masseur een serie – meestal snelle – ritmische slagen (met de vingertoppen, de muis dan wel zijkant van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten) die afwisselend met beide handen worden toegediend. Diverse variaties worden benaamd met termen zoals (in volgorde van toenemende intensiteit): tikkelen, kloppen, waaierslag, hakken/hakslag, ‘cupping’ (met bolle handen), trommelen… Tapotage wordt gebruikt op gebieden met veel spierweefsel (zoals de monnikskapspier, billen, dijen en kuiten). Het stimuleert het behandelde gebied, het activeert de huid en verbetert de bloedsomloop.
Fricties – Dit zijn kleinschalige, doorgaans cirkelvormige, druk- en wrijfbewegingen. In tegenstelling tot de effleurage (waar de handen van de masseur over de huid van de massee glijden) wordt bij frictie de huid meegetrokken opdat de huid beweegt ten opzichte van de laag eronder. De bedoeling is: dieptewerking tot in het onderliggende weefsel, daar waar de masseur spanningen weet of vermoedt. Frictie kan ofwel met de volle hand worden gedaan (eventueel met de tweede hand erbovenop, voor meer druk) ofwel met één of beide duimtoppen – deze laatste vorm gaat dieper, maar bestrijkt een veel kleiner gebied en is daardoor bij uitstek geschikt voor het oplossen van spierknopen.
Compressie – Hierbij drukt de masseur met een hand (of beide handen, of een deel van de hand zoals de muis) zonder een wrijfbeweging te maken. Toenemende en afnemende druk worden hierbij in een rustig tempo afgewisseld. Bij gebruik van beide handen kunnen deze de druk ofwel tegelijkertijd ofwel afwisselend toedienen. De opeenvolgende drukkingen kunnen ofwel op dezelfde plek blijven ofwel steeds een paar centimeter verder worden toegediend. Als het ritme van de druk wordt gesynchroniseerd met de ademhaling van de massee werkt deze techniek bijzonder ontspannend.
Vibratie – Een kleine, snelle beweging (trilling) van de weefsels. Deze beweging kan ofwel plaatselijk worden toegediend (waarbij het aanrakingsvlak uiteenloopt van één vingertop tot de volle hand) ofwel aan een compleet lichaamsdeel (voorbeeld: door een voet vast te pakken en in trilling te brengen, vibreert het hele been mee, tot en met de heup). Bij Zweedse massage is de richting van de vibratie normaliter zijwaarts – bij andere massagevormen (zoals de Chinese Tui Na massage) worden ook wel in/uitwaartse vibraties gebruikt.